Η Τακτική του Ερέρα



Δεν έχει πολύ καιρό που πληροφορηθήκαμε ότι ο εκλεκτός που θα αναλάβει τον σχεδιασμό της ομάδας του Άρη, για τη νέα ποδοσφαιρική χρονιά είναι ο Ισπανός προπονητής Πάκο Ερέρα. Ένας επαγγελματίας με σπουδαίο βιογραφικό και παραστάσεις από σημαντικά Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, αν και ο τελευταίος του σταθμός πριν τον Άρη, η Ισπανική ομάδα Β εθνικής Σπορτινγκ Χιχόν δεν υπήρξε επιτυχημένος. Ας δούμε, όμως, με ποιο σύστημα προτιμά ο Πάκο Ερέρα να κατεβάζει τις ομάδες του στο γήπεδο και έτσι να έχουμε μια αίσθηση του τι θα περιμένουμε από τον Άρη της επόμενης χρονιάς, εφόσον όλα λειτουργήσουν κατ ευχήν και σε επαγγελματικό επίπεδο.

Το 4 – 2 – 3 – 1 είναι το σύστημα που προτιμά ο Ισπανός προπονητής. Ένα σύστημα που χρησιμοποιείται συχνά στο μοντέρνο ποδόσφαιρο και χρησιμοποιήθηκε πολύ στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010 κυρίως από Γερμανία και Ολλανδία. Το χαρακτηριστικό του συστήματος αυτού είναι η χρησιμοποίηση 2 αμυντικών χαφ, οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με το μαρκάρισμα του προσωπικού τους αντιπάλου, αλλά παράλληλα παρακολουθούν και την θέση των κεντρικών αμυντικών για να καλύψουν τυχόν κενά που θα αφήσουν στην άμυνα τους. Επίσης τουλάχιστον ο ένας από τους αμυντικούς χαφ πρέπει να έχει και τη δυνατότητα δημιουργίας παιχνιδιού προκειμένου να αναπτυχθεί επιθετικά η ομάδα. Ακόμη είναι σημαντικό στο σύστημα αυτό να υπάρχουν καλοί full back προκειμένου να βοηθούν και την ομάδα επιθετικά πέρα των αμυντικών καθηκόντων τους. 

Στο χώρο του κέντρου και της επίθεσης υπάρχουν 2 ακραίοι μεσοεπιθετικοί, ένας επιθετικός μέσος και ένας επιθετικός. Οι 3 μέσοι συνήθως έχουν την ελευθερία να κινούνται σε πολλές θέσεις στο γήπεδο – μια ελευθερία που απορρέει από τα 2 αμυντικά χαφ που εγγυώνται την αμυντική συνοχή σε όλες τις φάσεις του παιχνιδιού. Στην επίθεση υπάρχει ένας επιθετικός ο οποίος μπορεί να γίνεται αποδέκτης των επιθετικών προσπαθειών ή ακόμα και να συμμετέχει στην ανάπτυξη της ομάδας. Βέβαια η χρήση ενός επιθετικού είναι και το μειονέκτημα του συστήματος αυτού, ιδιαίτερα αν η ομάδα βρίσκεται σε κατάσταση άμυνας μιας και θα είναι τελείως αποκομμένος και δεν θα μπορεί να κρατήσει τη μπάλα.

Το 4 – 3 – 2 – 1, λοιπόν, είναι ένα σύστημα που αποτελείται από 4 αμυντικούς, 5 μέσους και 1 επιθετικό. Είναι σύστημα αμυντικογενές που αποσκοπεί στο να υπάρχει ένα συμπαγές αμυντικά κέντρο και στόχος του είναι το κλέψιμο της μπάλας και η εκδήλωση αντεπιθέσεων. Επομένως είναι ένα σύστημα που απαιτεί καλή φυσική κατάσταση των ποδοσφαιριστών, καθώς και ταχύτητα από αυτούς αλλά και συμμετοχή όλων τόσο στο αμυντικό όσο και στο επιθετικό κομμάτι. Πρόκειται για ένα σύστημα που προσωπικά μου αρέσει γιατί έχει ουσία και δεν αποσκοπεί στην ανούσια κατοχή μπάλας κι εφόσον αποκτηθούν οι κατάλληλοι ποδοσφαιριστές πιστεύω ότι θα δούμε έναν άκρως ανταγωνιστικό Άρη.
Παραστατίδης Νικόλαος

Σχόλια